December 18, 2017.

Newsletter

Prijavite se za nase vesti, novosti...

Aktuelno

Knjiga Klavijature - Akordi, Skale - Korisni saveti... detaljnije ovde

Flash Card

Flash Card za Korg Pa80, je namenjena za ubacivanje SEMPLOVA . Mozete ubaciti 16 mb semplova. Opširnije...

Greška
  • Komponenta nije nađena
Pa1x Zija.set

Zija.set za KORG Pa1x - Od sada samo kod nas Zija.set za Korg Pa1x !!!

 

Reason 2.0 El. pošta
Upravo je Propellerhead Reason 2.0 prilika da se, za one koji bi da to i saznaju, ova misterija bar malo rasvetli. Današnja tehnologija je stigla do momenta kada se gotovo sve hardverske komponente mogu zameniti softverskim odnosno virtualnim komponentama. Reason je program koncipiran kao studio rack sa mogucnošcu dodavanja onoliko modula u slotove vašeg programa koliko vaš racunar može da izdrži.

Reason je: sintisajzer, sempler, drum mašina, ReCycle-based loop player, mikser, multiefektor, multitrack patern sekvencer...
On je beskonacno produživa muzicka stanica na CD-ROM-u, zajedno sa sopstvenim sekvencerom koji sve radnje radi u realnom vremenu. Kao korisnik Reasona, možete komotno zaboraviti na mnoge loše strane analogne muzicke produkcije kao što su: vecita muka sa kablovima, nedovoljan broj kanala, moduli koji vrlo cesto naprave neku frku iz ko zna kojih razloga (problemi obicno vezani za MIDI).

Reason je toliko direktan da cete ga nauciti za par minuta. Sadrži ukupno 18 razlicitih modula, a postoji i 14:2 mikser sa cetiri efekt send/efekt return opcija.

On radi kao tradicionalni hardverski mikser, i u slucaju da koristite više od 14 output-a, jednostavno dodate još jedan mikser u svoj virtualni rack i dobicete 14 novih. Postoji ukupno osam, sada vec standardnih softverskih efekt procesora - reverb, delay, distortion, envelope-contolled filter, chorus/flanger, phaser, compressor i two-band parametric EQ, u kojima cete se sasvim sigurno vrlo lako snaci. Takode možete zaboraviti i na mukotrpan proces skupljanja razlicitih diskova i banki zvukova koje su potrebne da bi pokrenuli pesmu radenu na raznim eksternim napravama.
Softverski sintisajzeri su nastali skoro kad i sami personalni kompjuteri, ali na neki nacin nisu nalazili svoj put do krajnjih korisnika. Previše zavisni od kompjuterskih resursa, previše komleksni, ograniceni, nesvirivi - jednom recju nedovoljno cool.

Ali sada je stigao još jedan od mnogih softverskih sintisajzera koji je u stanju da izjednaci i iskoristi snagu, slavu i velicinu današnjeg hardvera. Ustvari, Reason je mnogo više od obicnog sintisajzera. On je kompletni muzicki sistem, sa svim gore navedenim, pa i više od toga.
"Propelerske glave" su dokazale da ipak umeju da drže korak sa vremenom, mada moramo priznati da smo ipak ocekivali malo više od poslednje verzije 2.0, na koju se dosta dugo cekalo. Od novina tu su Malstrom Graintable sintisajzer, nezavisni sekvencer, LFO sync, soundfont podrška, NN-XT sempler, Orchester Sound Library (pitamo se da li su Propellerheads koristili ovu biblioteku orkestarskih zvukova u pesmi "Her Magisty`s Secret Service" sa prvog albuma) i još mnogo toga.

Jedan od najfinijih modula je Matrix Pattern Sequencer. On ima 32 stepa koji mogu biti programirani putem Control Voltagea sviranjem nota ili, još interesantnije, može se koristiti za kontrolu filtera, envelopa ili drugih parametara. Pritiskom na Tab pokrenuce se slika racka koja prikazuje audio i Control Voltage konektore izmedju modula. Konektori se stvaraju automatski kada dodate novi modul, pri cemu ih vi možete povezati kako god poželite.
S obzirom da ovaj softver dolazi od strane Propellerhead Softwarea, Reason podržava ReWire tehnologiju za interno slanje podataka iz jedne aplikacije u drugu. Reason može poslati outpute na ReWire softver, a zatim na master programe kao sto su Cubase ili Logic Audio. Ova izvanredna opcija daje vam mogucnost da sve kanale iz Reasona vidite direktno u Cubaseu, što mnogo znaci za samu produkciju, jer onda možete recimo koristiti DirectX pluginove direktno iz Cubaseovog miksera na svakom kanalu posebno, snimati automatizaciju sviranog Reason modula itd.

Novi Malstrom virtualni sintisajzer, sada integrisani deo Reasona, stvara zvuk koristeci novu Graintable tehnologiju. Ova tehnologija je u stvari kombinacija izmedu granularne sinteze i dobre stare wavetable sinteze. Malstrom sadrži sve moguce filtere i opcije za moduliranje zvuka kao što su real-time waveform streching, spectral modulation ili odlican wavetable streching, i može se svrstati u sam vrh trenutne softsynth scene.

Za razliku od Subtractora koji, da budemo iskreni, zvuci prilicno bledo, Malstrom dolazi sa širokim opsegom Graintablea ostavljajuci mogucnost kreiranja zvukova od širokih padova do raznoraznih skvikova.
Za par minuta možete napraviti farbu za koju ce vas mnogi pitati da li je sa nekog Korga ili Yamahae. Takode je koristan za pravljenje FX-ova - automatizujte LFO, filter, kontrolu potenciometara i dobicete prilicno opaljen zvuk. Pokušajte i da malo eksperimentišete sa audio inputima ne bi li profilterisali druge Reason komponente i tako dobili zvuk za koji vas niko ne može optužiti da je obican ili pak negde ukraden. Sve u svemu, odlican i vrlo moderan sintisajzer sa kojim lako možete dobiti jedinstven zvuk.
U paketu Reason 2.0 nalazi se i novi sempler prišrafljen za vaš virtualni rack. Ime mu je NN-XT i u pitanju je prošireni sempler sa impresivnom listom funkcija za korišcenje.

NN-XT dolazi sa puno detaljnih programing opcija kao i sa novim, vrlo kreativnim interfejsom, što ga cini savršenim orudem kako za sound dizajn tako i za emulaciju živih instrumenata. Samo ucitajte neku od orkestarskih biblioteka (dobijaju se sa softverom) i znacete o cemu vam pricamo.

Nemojte pomisliti da je emulacija instrumenata
jedina dobra strana ovog semplera, tu su i filteri, envelope, odlicni tempo LFO-i koji dozvoljavaju razne lude trikove na bilo kom materijalu uvezenom u sempler. Uz njega dobijate i NN-XT Sound Library. Biblioteke zvukova su snimljene u prestižnom Atlantic studiju u Stokholmu i sadrže patcheve živih instrumenata koje su odsvirali klasicno obrazovani muzicari. Biblioteke su namenjene pretežno Reason korisnicima i tako dizajnirane da se bolje slažu sa ostalim zvukovima iz Reason rack-a.

Da bi razumeli šta Dr.Rex radi neophodno je upoznati se sa programom ReCycle. ReCycle je program koji služi za pravljenje loopova koji su nepromenljivi u odnosu na promenu tempa. On niti pitchuje (povisuje/snižava) niti strechuje loop, nego ga sece na male segmente tako da svaki udarac dobije svoj kratki segment. Na taj nacin možete promeniti tempo loopa, a da on ne izgubi svoj originalni zvuk bez obzira na tempo. Prilikom snimanja loopa ReCycle pravi MIDI podatak sa kratkim segmentima odsviranim na isti nacin kao i originalni loop. Ovi kratki segmenti mogu se eksportovati na eksterni hardverski sempler ili snimiti kao REX podatak koji se kasnije koristi u Cubaseu ili Reasonu.
Dr. Rex pušta REX i *.rcy podatke napravljene u ReCycleu. Kada otvorite novi ReCycle loop, u Dr.Rexu možete ucitati odgovarajuci MIDI podatak u specijalnom REX editoru u okviru sekvencera gde možete pomerati kratke segmente loopa i tako kreirati loop koji vam odgovara, ili od istog praviti prelaze (fillove).
Velike stvari dolaze onima koji cekaju. U Reasonu 2.0 glavni sekvencer odvaja se od racka i pocinje svoj život u odvojenom prespojivom sekvencer prozoru. Sve što treba uraditi jeste prevuci ga iz racka i on ce se proširiti preko monitora. Moguce je napraviti ga po želji i staviti u deo monitora koji vam odgovara. Ovaj brzi i fleksibilni sekvencer sa mocnim editorom može se koristiti na svim modulima iz racka.

Svi zvuci u Reasonu generišu se hardverski od strane CPU-a. Nikakva posebna hardverska

komponenta nije potrebna, dok ASIO, MME, DirectX i SoundManager podrška znaci da ce ovaj program raditi sa bilo kojom zvucnom kartom na planeti. Na skromnom kompjuteru broj naprava i efekata koji se mogu koristiti bice ogranicen, dok ce vam PIII, G3 ili G4 sa visoko kvalitetnom zvucnom kartom koja podržava ASIO drajver, dati cudoviste od racka, pro audio zvuk i latency (kašnjenje) koje odgovara hardveru. Naravno, sve to u slucaju da ne posedujete eksterni hardver sa MIDI clockom. Sound Font podrška je takode jedna od odlicnih novina jer vam daje mnogo vecu fleksibilnost rada kada je rec o editingu.

Šta više reci osim da su strucnjaci iz Propellerheads Softwarea mogli malo više da se potrude oko novina u Reasonu. Ipak, Reason je odlican program, a na novu verziju verovatno necemo dugo cekati.

Korisna adresa: www.propellerheads.se

Autor: Slobodan Štrumberger

 


Login FormaAnketa

Koji aranzer svirate ?
 

Studio play reklama nimusic Studio play reklama Studio play reklama